O župniji

ORA et LABORA – MOLI in DELAJ

ZAVETNIK ŽUPNIJE STRANJE, ZAVETNIK EVROPE

(480-547; približno)

 

BOG gradi svoje kraljestvo na zemlji po svetnikih. Eden izmed njih je tudi opat Benedikt, katerega ime pomeni Blagoslovljeni. Je zavetnik Evrope. To pa zaradi tega, ker je benediktinski red katerega ustanovitelj je, ohranil in razširil najboljše pridobitve stare rimske omike med sedanje evropske narode, ki so se izobrazili na podlagi latinščine.

RODIL se je v Nursiji v italijanski deželi Umbrija. Bogati oče ga je že zgodaj poslal v rimske šole. Da bi se pa rešil iz pokvarjene študentovske družbe, je Benedikt iz Rima pobegnil v Subiaco in se naselil v skoraj nedostopni votlini nad deročim potokom, kamor mu je menih Roman prinašal hrano.

MNOGO je o njegovem življenju povedal papež sveti Gregorij. Ta poroča, kako je Benediktu v samoti živa domišljija pričarala pred oči mamljivo podobo dekleta, ki ga je srečal v Rimu. Močna skušnjava ga je vabila v svet. Premagal jo je tako, da se je vrgle v koprive in trnje ob votlini, se valjal po njih in prenehal šele, ko je bil ves krvav. Tako je pogasil ogenj strasti.

SVOJIM sinovom benediktincem je spisal redovno pravilo, ki se odlikuje po milini in zmernosti in je bilo med 7. in 13. stoletjem edino redovno pravilo na zahodu. Tako je Benedikt tudi oče redovništva na Zahodu. Temelj vsega pravila je: Moli in delaj! Z Monte Cassina je poslal prve brate v svet, ki so ga osvajali s križem in plugom.

BENEDIKTINCI so bili tudi prvi oblikovalci slovenske vernosti. V Gornjem Gradu so imeli močno opatijo. Benediktinsko geslo ”Moli in delaj!” je tudi nam dobrodošlo za duhovni napredek našega življenja.

GODUJE 11. julija. Je zavetnik Evrope.

© 2024 Župnija Stranje | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress